Ons verhaal van het kartonnen pallet.

Zoals bij alle bedrijven hebben wij een paar grote stapels pallets. Europallets voor het ruil-systeem, bruikbare en niet meer te gebruiken pallets, geperst hout, noem maar op. Een ding hebben ze gemeen: Je krijgt er meestal splinters van, rugpijn en het kost vierkante meters. Dat er de brandjes beginnen bij stapels die buiten staan laat ik maar even voor wat het is.

Ons idee.

Wij zijn een bedrijf dat begonnen is als drukkerij/uitgeverij in Noordbroek. Twee panden later zitten we nu in groot pand langs de A7 in Zuidbroek, gemeente Midden-Groningen. Naast drukwerk doen we opslag voor klanten, distribueren we grafisch papier en ontwikkelen we speciale verpakkingen onder het label VARIIPACK. Misschien een vreemde eend in de bijt is onze spuitgietmachine waar we doosjes produceren voor onze visitekaartjes, drukwerk en speciale verpakkingen maar ook beschermingshoeken voor de sjorbanden bij pallets. Hiervoor gebruiken de merknaam: VARIIBOX.

3 stages van de ontwikkeling van onze kartonnen pallets.

Vanuit die relatie met de logistiek kregen we het idee voor een pallet dat in z’n geheel zonder problemen en kosten kon worden verwerkt. Allerlei modellen kwamen voorbij, kunststof bodemdelen onder speciaal karton, noem maar op.  

 

Uiteindelijk kwamen onze engineers tot een pallet dat voor 100% uit karton is vervaardigd, waar 2.500 kilo op kan en dan ook nog 4 hoog jan worden gestapeld. Uiteraard hebben we onze pallets qua naam laten aansluiten bij onze VARII-familie: De VARIIPAL 2.0.

Het kartonnen pallet is eind juni 2020 leverbaar.

Nadat we allerlei modellen ontwikkeld hadden kwam er een definitief model uit. Dat hebben we op beperkte schaal laten testen bij onze klanten. Toen we de feedback verwerkt hadden begonnen we aan het ontwerp van de machines die nodig zijn om ze in bulk te maken. Een handgemaakt model is leuk om te testen maar niet voor verkoop.

De leggervouwmachine.

Kartonnen pallets bestaan grofweg uit een dekdeel en leggers. Die worden in elkaar geschoven, de poten worden verlijmd en het pallet is klaar. Zo makkelijk als ik dit opschrijf was het ontwerpen van het proces en de vertaling daarvan naar een design. Alle hobbels zijn in 2020 genomen en half juni begint het inregelen. Voor een paar klanten gaan we de eerste modellen produceren en leveren.

Flexibel in de afmetingen: Bijna alles is mogelijk

We beginnen met de meest voorkomende maten euro-pallets: 120/80 en 80/60. Daarna gaan we courante kleinere modellen voorbereiden én speciale pallets met afwijkende maten voor bijzondere toepassingen.

Voordelen van pallets uit karton:

  • Gewicht: Bespaart 60-70% en daardoor minder uitstoot en lagere brandstofkosten. Voor elektrische auto’s betekent het een grotere actieradius in de binnenstad distributie.
  • Geen retouren of afvoerproblemen: Het kan mee met het oud papier en heeft het nog een zekere waarde voor scholen, sportclubs of andere goede doelen.
  • Geen splinters, minder rugklachten dan bij een pallet van 25 kilo.

Supporters, sponsoren en subsidie

Veel konden we zelf investeren, maar hulp van de –
Provincie Groningen,
Gemeente Midden-Groningen en
Leader Oost-Groningen maakten het ons iets makkelijker!