Kartonnen Pallets

Pallets kunnen enorm in de weg staan als u ze niet nodig heeft. En ook lastig, vaak zelfs duur, om ze te laten afvoeren. Heeft u wel eens aan kartonnen pallets gedacht? Alleen al bij één enkele europallet bespaart u bijna 20 kilo. Op een trailer is dat al gauw 600-1000 kilo per rit!

Onze ontwikkeling van kartonnen pallets.

Grafisch bedrijf De Bruin heeft onder het label VARIIPAL kartonnen pallets in huis ontwikkeld en samen met een leverancier uit Noord Holland een eerste productiemachine ontwikkeld.
De stapel pallets op de foto is handmatig gestanst en samengevouwen, het is een deel van het laatste testmodel van april 2020. Eind mei verwachten we de levering van de speciaal ontwikkelde harmonica-lijm machine en gaan uit van een productiestart begin juni 2020.

Met een draagkracht tot 2.500 kilo zijn deze pallets inzetbaar in diverse logistieke stromen. Lichter dan de bekende houten pallets, dus lager in energieverbruik. Doordat het van karton gemaakt is, wordt er in kartonfabrieken gewoon weer nieuw karton van gemaakt. Het kan keer op keer op nieuw gebruikt worden. Je kunt ze dus gewoon bij het oud papier zetten! Kartonnen pallets zijn een voordelige en duurzame manier van transport en opslag voor uw producten en voor uw afnemers.
Het spaart ook de rug van uw medewerkers: Een stapel maken van splinterende pallets van 20-25 kilo of van kartonnen pallets van zo’n 5 kilo per stuk. We vermoeden dat de ARBO-dienst hier ook wel blij van wordt.

Het gewicht van de pallets is, afhankelijk van de euromaat, 5, 4 of 2,5 kilo.

kartonnen pallet

Productieproces

Met onze Century 1650G volautomatische stansmachine worden de platen uitgesneden tot liggers. Hiermee worden de gewenste lengte en breedte van het pallet bepaald. Heel flexibel dus, we kunnen op die manier een serie van 100 pallets met totaal afwijkende maten produceren! Voor de standaard maten is de serie natuurlijk veel groter en worden de platen op maat door de leverancier afgeleverd, om zo min mogelijk snijverlies te hebben. Het uitgestanste materiaal wordt weer teruggeleverd als virgin-cardboard aan de leverancier.

Specificaties van ons kartonnen europallet

  • Materiaal: Golfkarton en massief kartonnen dekplaat.
  • Gewicht: ca 5, 4 of 2,5 kilogram, afhankelijk van de maat.
  • Afvoeren: Verkopen/meegeven als oud papier.


Productieplannen

We verwachten dat we eind mei series kunnen produceren met onze vouwmachine. Die wordt gebouwd door een leverancier uit Noord Holland en is in staat om zo’n 2.000 liggers te vouwen en te lijmen. Daarna wordt van deze liggers en het bovendek door onze medewerkers een compleet pallet geproduceerd.
Wij verwachten dat we bij volle productie 8-12 voltijds medewerkers nodig hebben en dat we binnenkort weer vacatures voor productiemedewerkers kunnen uitzetten!

Betrokkenheid van derden.
Zelfs zonder covid-19 crisis is een dergelijk project een flinke dobber. Dankzij een aantal ondersteuners kunnen we de eerste fase gaan afronden en de pallets in de markt zetten. Dat zou normaliter gebeuren met bezoeken en tests, nu zullen we onze potentiele klanten op een andere manier moeten bereiken en overtuigen. Daarvoor gaan we een aantal video’s op ons youtube kanaal plaatsen zodat de eerste tests zichtbaar gemaakt worden.